27 d’octubre 2006

Enquestes


Llegint un article d´avui a El Periódico on es parla de les enquestes, te n´adones que és un altre punt que fa riure de quan hi ha eleccions, i que pot ser objecte d´un gag del Polònia.
Hi han enquestes de tot tipus, fetes per empreses privades i neutrals (suposo), per ràdios, diaris o televisions, i les encarregades pels mateixos partits polítics.
Hi han les que fan les empreses d´estadístiques, fent els càlculs que toquen, mirant on es concentra la població, quin tipus de persona és l´enquestat (gran, mitjana edat, jove,...), la tendencia,...
Després hi han les que donen resultats directes de l´enquesta (per exemple la de RAC1), o sigui, tantes persones enquestades, unes diuen blanc, altres negre i unes altres gris. També hi han les preguntes a la gent del carrer perque contestin a qui votaran, i que després surten als diaris amb la foto de la persona i el nom. Normalment entre 5-10 persones. Clar, qui decideix quines persones posar?? Aleatori? O a dit?. I per últim les enquestes encarregades pel partits polítics. Crec que les fan empreses externes al partit, però... com és que sempre surten a favor de qui les encarrega?
Conclusió, quina enquesta ens podem agafar en sèrio? A més, a quin partit hem de fer cas quan parla d´enquestes si cadascú agafa el resultat de l´enquesta que més l´interessa? Jo, la veritat, és que ric bastant amb aquest tema. I encara més quan veus que en un mateix dia surten enquestes amb resultats diferents.
A qui volen enganyar??

7 comentaris:

Charlie ha dit...

Jo prefereixo no creure-me-les, perquè sinó, cada vegada que veiés que ERC perd 4 punts i CiU en guanya 4, m'agafaria un infart. I no és plan de tenir-los tant seguits.

CARLES DAVI ha dit...

A mi és que fa gracia mirar-ho perque em fa gracia i tot. En plan, a veure que diuen aquestes...

Unknown ha dit...

Home, les mostres haurien de ser com a mínim n=20, no??? Menys enquestats no té validesa l'enquesta! I la mostra hauria d'incloure a l'atzar tot l'espectre de votants; per sexe, per edat i rotllo urbà/rural...

Si està ben fet s'acostarà molt al resultat final però les enquestes SEMPRE seran aproximades, encara que ofereixin una confiança del 95%, hi ha un 5% de cagar-la.

En Psicologia, a la pràctica, es diagnostica per estadística; "vostè presenta aquests símptomes amb aquesta freqüència o ha puntuat x al test z??? Ah molt bé, un 95% dels casos que puntuen x pateixen el transtorn q...

Anònim ha dit...

Jo al·lucino en tot aquest tema. Si fem una mica de memòria, cada cop que hi han eleccions, entre les estadístiques i la realitat i ha un "abisme".
Jo crec sincerament que tot està amanit per fer que la gent voti per "acolloniment" i no per que realment cregui en un programa polític concret (hi han programes realment polítics ?).
Per què no deixen de criticar-se els uns als altres i ens expliquen el que faran realment:como diu un politic, i que no es afí a les meves creences, però que té molta raó és: què hem de fer amb tota aquesta gent que està arribant des de fora ? Com els hem d'integrar ? Quines polítiques hem de crear ara per no tenir problemes en un futur molt proper ? Menys polítiques socials a curt termini i només per a les eleccions i més pensar en aquests problemes actuals/reals i de futur i que són una bomba de rellotgeria.
Altra tema: com estan les carreteres i les autopistes/autovies ? És "patètic" que jo cada dia faci més i més cues per fer encara no quinze quilòmetres per anar de Sabadell a Sant Cugat. Pensen fer alguna cosa amb la B30, A7, C58 ? Algú ha vist les hores i hores de cua que hi ha cada dia sense parar !!!!!! Algú s'en adona de que totes les mercaderies que passen per carretera passen per la part de Sant Cugat: totes les de Catalunya (de Barcelona en avall) i les del vessant mediterrari (país valència, andalussia, etc).
Per què no ens deixem de demagògies que no porten en lloc i fem un país ben comunicat, gratuït i que també tingui en compte l'impacte medi-ambiental, però això no ens ha de fer perdre on volem anar com a país.
Bé paro que m'encenc !!!

Espero que guanyi no el millor sinó el que menys pitjor.

QUE GUANYI CATALUNYA I ELS SEUS CIUTADANS

Un de Sabadell

CARLES DAVI ha dit...

Quan hi han eleccions i quan no sempre és el mateix. Tot es fa de cara a la galeria (almenys les primeres espases de cada partit, ja que la resta de la gent que treballa en el govern espero que faci alguna cosa, encara que a vegades es podria posar en dubte), però mai tractant seriosament els temes que afecten directament la gent com els que tu comentes: immigració o infraestructures (tant vials, elèctriques,...).
A més, i no cal que estiguin en campanya per fer-ho, s´están criticant tot el dia l´un a l´altre. Si us plau, siguem més creatius i menys destructius, que així no anem enlloc.

Mikel ha dit...

Jo crec que les enquestes si que son necesaries i suposo que si hi ha empreses que s´hi dediquen tenen un minim de fiabilitat , sovint hi han variacions i sorpreses pero aixo forma part del joc.

Anònim ha dit...

Jo, com s'ha dit abans, espero que guanyi no el millor sinó el menys pitjor!!!! És trist però és així.
En quant això de les enquestes i les estadístiques algun dia algú va definir l'estadistica de la següent manera: "És una ciència que diu que si tu t'has menjat un pollastre i jo no me n'he menjat cap, ens hem menjat mig pollastre cadascú"....així es que molt cas molt cas no en podem fer, no trobeu??