08 de novembre 2007

CICLISTES URBANS


Fa dies que volia escriure sobre aquest tema, el qual, en una expressió molt catalana, em treu de polleguera. Els ciclistes urbans. Una espècie que va 'in crescendo', diferent dels ciclistes interurbans que van a fer esport. Són aquests que ara s´està promocionant amb el lloguer de bicis, i que sembla ser que també es multarà (de moment a Barcelona).
Potser em direu que sóc un incívic, que vaig en contra dels ciclistes, que ells són els més perjudicats,... El que volgueu, però aquest és el meu punt vista,...i crec que també el de molta altra gent.
Primer de tot, si que vull dir que aquí el sistema vial no està gaire adequat per als ciclistes, és veritat. A altres països, com per exemple Holanda, estan més preparats. Però això no vol dir que com que aquí ho tenen fatal facin el que els dona la gana. I vull donar varis exemples amb els que m´he trobat personalment per fer-me entendre:

1. Vas en cotxe, gires la cantonada i et trobes un cicliste en direcció contrària que ve cap a tu i has de frenar en sec. A sobre vols protestar una mica i encara és el ciclista, o la ciclista en aquest cas, la que s´emprenya.

2. Al mateix lloc (deu estar gafat), però abans de que jo arribi al cantó. Surt una ciclista del mateix carrer d´abans en direcció contrària sense mirar, però el més fort és que porta un petit remolc a darrera amb un nen petit. No es per anar a darrera seu i dir-li quatre coses?

3. Arribes a un encreuament on tens preferència, i t´apareix un ciclista que te l´stop, però que fa ell? Desvia una mica la direcció i passa pel pas de peatons per tenir ell preferencia. No em digueu que no us hi heu trobat mai! D´això s´en diu codi de circulació a mida.

4. Vas circulant i et trobes que estàs atrapant a un ciclista que va per davant teu. Jo ja entenc que va més a poc a poc que un cotxe, llogicament, però el que no entenc és que mentre no havia arribat anava pedalant, i just arribo darrera i deixa de pedalar i avança amb la inèrcia que portava. Que passa? Doncs que cada cop va més a poc a poc. No pot anar pedalant com anava abans? Que consti que mai he tocat el claxon en aquest cas.

5. Encreuament regulat amb semàfors. Quan estic arribant es posa verd, per tant quasi no haig de tocar el fre. Que passa en aquell moment? Apareix el ciclista de torn que te el semàfor vermell, i que a sobre no podia girar a l´esquerra perque anava per una via de doble sentit. Ara el tinc a davant, però m´ha fet fer una frenada. Aquí si que toco una mica el claxon. Només espero una disculpa, en plan: tens raó. I amb això em dono per satisfet. Però no, el tio es posa a pedalar a poc a poc més lent que un vianant. O sigui, fot dues infraccions i a sobre no se li pot dir res. Vinga va!!

6. (i últim) Aquest cop jo anava caminant per la vorera. En un moment donat, i en un punt precís sóm 3-4 persones que ens trobem a la vorera. Ei, la gent està caminant, no hi ha ningú parat al mig. Doncs bé arriba el ciclista, per la vorera 'of course' i tocant el timbre perque s´aparti tothom. Doncs jo no m´aparto! I dic en veu alta: No, si a sobre ens haurem d´apartar nosaltres!. Doncs el tio es para perque no pot passar, i em mira amb cara de mala llet però no diu res. I jo penso: quins collons, a sobre es pensa que te raó!

No se el que pensareu vosaltres, si us heu trobat amb casos com aquests, si sou usuaris de bicicletes,... Però amb això, el que vull és manisfestar la meva queixa envers aquest grup de gent que reclama més carrils bicis, però que en canvi no te cap respecte per a la resta de població que circula, sigui en cotxe o a peu.

12 comentaris:

Anònim ha dit...

Jo n'estic farta d'aquestes situacions! El tema biciclistes incívics em treu de polleguera també!(dic incívics perquè que també n'hi ha de cívics) Dir que en el punt nº5, conduïa jo i vaig deixar enganxat el clàxon una estona fins que el... biciclista se'n va cansar!És que deu ni do! I a sobre encara tens tu la culpa d'haver passat en verd!uf!!!Paro que m'encenc!
tx

CARLES DAVI ha dit...

Hola Txell, tinc la sensació que es creuen perseguits a tota hora. I llavors es reboten quan no tenen raó.

Mikel ha dit...

no em barrufen ni els ciclistes ni els tomaquets amb gust de tomaquet

CARLES DAVI ha dit...

Hola Mikel, a mi els ciclistes, com pots comprovar, els tinc una mica de tirria.
Per cert, que vol dir lo dels tomàquets? M´he perdut algo?

Charlie ha dit...

Típica crítica burgesa d'algú que deu agafar el cotxe fins per anar a pixar :P

CARLES DAVI ha dit...

No, típica crítica d´algú que n´està fins els collons de la gent que no te respecte pels demés.

Anònim ha dit...

Carles, a mi no em passen tan sovint aquestes coses , pero ja saps que jo tinc una miqueta mes de mala llet, a mi les vegades que m'ha pasat quelcom semblant els he avançat i els he barrat el pas entre la vorera i el cotxe i he frenat de cop.
Mai m'han dit res per tant ells son conscients del que fan pero els hi em fot un raba.

Ricard

CARLES DAVI ha dit...

Ei Ricard, ben tornat al bloc! El que em fot a mi és que ho saben, però a sobre s´indignen ells quan fan la infracció. Això em fot a mi!
A vegades, amb una disculpa n´hi ha prou, però n´hi han que no ho entenen.

Unknown ha dit...

Ei Carles!
Jo he estat ciclista i sóc conductor de cotxe i dels que no tenen molta paciència. A mi el que m'emprenya són els que van pel mig del carril en plan "hi tinc tot el dret i si et toco els ous, et fots". Jo anava pel c/ Rosselló de Barcelona, carril esquerre i entre cruïlles m'enretirava si molestava a algú, i anava 'fletxat'. També és veritat que alguna de les meves havia fet, segur (saltar-me semàfors, etc.) però emprenyar els cotxes, no.

Ara, si tots agaféssim la bici i no anéssim en cotxe a buscar el diari, otro gallo cantaria, pel que fa a la contaminació. Jo vaig força en cotxe, però encara camino més, sobretot per Sabadell :-D

CARLES DAVI ha dit...

Ben tornat Mep, estic d´acord amb tu amb que quan vas en bici fas alguna infracció. No hauria de ser així però és.
El problema ve quan aquesta infracció perjudica a algú altre. I són aquestes de les que em queixo. Per tant, ja pots anar en bici que em sembla que ens entendrem.:-).
Per cert, encara no t´he vist fent el vol per SBD...

c.e.t.i.n.a. ha dit...

També hi han automovilistes que aparquen en voreres estretes, peatons que travesen el carrer per on no toca, etc...Home, no es pot generalitzar. A tots els col.lectius hi han impresentables. El que pasa es que darrerament són majoria els incívics enfront els que respectem las normes de circulació.

CARLES DAVI ha dit...

Ei c.e.t.i.n.a.! Tens raó, i cada col.lectiu es mereix un post. Però de moment el primer va ser pels ciclistes, que són els m´havien indignat més ultimament.
El pròxim post d´aquest tipus segur que anirà pels conductors de cotxe.
I benvingut/da